Systematic approach (part II)

Trots att slutprovet pa min vinkurs ar avklarad sa undrar jag fortfarande om jag blev godkand eller inte, om det gar min vag och det verkligen visar sig att turen lag pa min sida, da aker alla vinrelaterade papper, stenciler etc rakt ner i dokumentforstoraren utan att passera ga. Det enda jag kommer spara ar boken, that's it

Bara for att ge er ett litet hum pa vad jag har gatt igenom de senaste manaderna sa ska jag forsoka ge en snabbspolning pa hur man analyserar vin enligt cico cida satabffol och det har ar det som forvantas av den som har ett WSET Advanced certifikat. Totalt finns det 17 steg for att analysera ett vin i ett blindtest, hall i hatten!

APPEARANCE
Claritity - Ar vinet klart eller grumligt?
Intensity - Hur koncentrerad ar kuloren? (pale, medium minus, medium, medium plus, deep?)
Colour - Vilken farg har vinet?

For vitt vin - lemon green, lemon, gold, amber, brown ?
For rott vin - purple, ruby, garnet (dvs orange), tawny, brown

Other observations - som t ex kan vara langa "ben" eller "tarar" nar man snurrar pa glaset

NOSE
Condition - Ar vinet ok? (clean, oxidised, corked)
Intensity - Hur stark ar doften? (light, medium minus, medium, medium plus, pronounced)
Development - Hur utvecklad ar vinet? (youthful, developing, fully developed, past its best)
Aroma - Vilka dofter finns dar? (frukt? krydda? ekfat?)

PALATE
Sweetness - Sotma i vinet (dry, off dry, medium dry, medium sweet, sweet, luscious)
Acidity - Syra i vinet (low, medium minus, medium, medium plus, high)
Tannin - En strav och torr kansla i munnen (low, medium minus, medium, medium plus, high)
Alcohol - Hur stark ar alkoholen? (low, medium minus, medium, medium plus, high)
Body - Fyllighet i vinet (light, medium minus, medium, medium plus, full body)
Flavour intensity - Hur koncentrerad ar smaken? (light, medium minus, medium, medium plus, pronounced)
Flavour characteristics - Vilka smaker finns dar? (frukt? krydda? ekfat?)
Other observations - ex struktur i vinet, balans av smaker, bubblor etc
Length - Hur lange varar vinet i munnen? (short, medium minus, medium, medium plus, long)

Utover ovanstaende 17 steg sa ska man aven redogora om vinets standard och kvalite, om vinet ar redo for att drickas nu eller om det kommer att gynnas med lite lagring, vart vinet kan tankas komma ifran och vilken druva vinet ar framstallt fran, samt en prisbild pa vad det kan kosta i butik

Nagra tips fran forsta intrycket
Bara av att titta pa vinet kan man fa en del hintar, unga viner har en lila ton medans lagrade viner har en orange ton och djupa farger kan ge hintar om ett tungt vin nar det kommer till rodviner. Langa ben och tarar kan vara ett tecken pa hog alkohol eller sockerhalt

Pa doften
Forst och framst for att konstatera om vinet ar i ett gott skick. Vanligaste felen ar oxiderat vin (nar vinet t ex har varit oppet for lange) eller korkat (lukt av mogel, blot kartong, gammal garderob) Aven reduction ar vanligt, men sa langt in pa detaljer behover vi inte ga.

Nar det galler rodvin bor man helst kunna redogora om dofterna tillhor roda bar (ex korsbar, hallon, jordgubbar), svarta bar (bjornbar, svarta vinbar etc), kryddor (vanilj, kanel, nejlikor) eller torkade frukter (russin, dates, prunes)

Vita viner vill man kunna hitta antingen friska citrusdofter (lime, grapefrukt, citron, grona applen), tropiska dofter (ananas, mango) eller stenfrukter (nektariner, persikor) och aven ekfatskaraktar som vanilj och diverse kryddor

Pa smaken
Torrt eller sott?
Syran i vinet ger en viktig hint, det ger ett hum om vart vinet kan komma ifran. T ex i ett vinland med kyligt klimat kan ett vin ha hog syra, i ett varmare vinland har druvorna lagre syra. Jamfor ett gront apple och ett rott apple, salivproduktionen kanns annorlunda nar man ater ett gront apple eller hur?
Aven tanniner ar en viktig faktor, hoga tanniner kan vara tecken pa ungt vin eller druvtypiskt och viner med hoga tanniner lampar sig for lagring. Det ger en torr munkansla, lite som att dricka starkt te
Pa smaken kan man aven avgora om det ar ett latt vin med milda smaker eller om det ar ett tungt och kryddigt vin

Slutbedomning
Slutligen lagger man ihop ett plus ett och bockar av efterhand med hjalp av diverse uteslutningsmetoder. T ex ar den roda druvan Pinot Noir kanda for att ge tunna och ratt sa genomskinliga rodviner, har man da ett sadant framfor sig sa kan man utesluta ratt sa manga andra druvor och vinlander

Notera att det har blogginlagget ligger pa en absolut amator- och hobbyniva, sa allt jag har kladdat ner behover inte nodvandigtvis vara fullt korrekt

Tack och adjo, happy drinking! :)



Plumpton college forra aret da jag tog WSET Intermediate certifikatet, med min foredetta hastsvans och allt :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0