Smaklost och avtandande

Alla som kanner mig vet att jag ar lite av ett brostfan, det ar liksom en symbol for kvinnlighet. Varje ar stottar jag brostcancerfonden genom att kopa ett rosa band, det tycker jag ar valinvesterade pengar. Tyvarr ar det inte sa vanligt har i UK jamfort med i Sverige, har ar det mer "inne" att ga runt med Poppy-pin for att hedra doda soldater.

Men om vi aterigen ska ta upp BB-snacket igen sa tycker jag att Hanna J pa nat vis ar avtandande varje gang hon gar runt naken. Det kanns helt smaklost att bara plocka av sig sadar, fattar hon inte att hon ar med i TV och/eller att hon faktiskt bor i ett hus med andra manniskor? Hon ar too much


Om du hade haft 5,70 kr

(Ursakta att det blir for mycket Big Brother-tjat och for lite Londonliv)

... men vem hade du rostat pa?

Lite ungefar som Pest eller Kolera har jag insett. Ska man rosta pa den naive barnrumpan Annica, den sjalvgode besserwissern Amandus eller den nakna tvabarnsmamman Hanna J?

Det ar kul nar samtliga tre tycker att hela Big Brother-grejen ar saaaa stort och alla "fans" de har osv. Nar de gar runt och sager att det har ar det coolaste som har hant i deras liv sa tycker man lite synd om dem. Ar det sahar spannande ett mediokert Svenssonliv ser ut? Eller har de annu inte forstatt hur dumma de har framstatt i TV? Det lar dem gora nar dem kommer ut far man hoppas.

Sen finns det sana som Annica som kommer fran en hala utanfor Ostersund sa henne kan man inte klandra for mycket pa, och forvantningarna kanske inte borde vara sa hoga. Den enda som kan halla fanan hogt i min mening ar Hanna Widerstedt, hon har verkligen tagit det har ratt... med en enkel klackspark :)
Hon visste att hon hade manga besokare pa sin blogg, lovers eller haters spelar mindre roll sa lange det gav ett klick pa hennes sidraknare, vilket i sin tur gav ett klirr i hennes kassa. Big Brother-deltagandet gav henne ett par ytterligare klick pa bloggen, en ny vaska kunde bestallas, alla nojda och glada, job done

Om Hanna W hade varit kvar sa hade jag minsann offrat ett utlands-sms fran England bara for att liksom, vilket gor mig mer engagerad an nar det kommer till "viktiga" saker som riksdagsval

Hanna Widerstedt for princess!!!

Slutspurten

Nu vart det inte mycket kvar av Big Brother 2012, jag undrar vad jag kommer att underhalla mig med nu om natterna innan laggdags. Jag hoppas pa att Idol kommer igang snart :)

Finalisterna ar Amandus, Hanna J och Annika. For mig hade det kanske varit lite roligare om Hanna J akte for da hade Amandus fatt sig en supervecka med karleksparet he he he! Men nu blev det inte sa, och oavsett vad som kommer handa hadanefter sa ar alla pa ett eller annat satt en vardig vinnare

Dock tyckte jag det var lite tigg av Hanna J som spelar sitt hej-jag-ar-en-fattig-mamma-kort infor svensk riks-TV. Om hon hade statt som vinnare sa hade hon betalt av sina lan, kopt en cykel och ge sina barn ett bra liv... ehrm, fragor pa det?

Betala av sitt lan kan hon sakert gora, kopa en cykel kan hon sakert klamma in men att ge sina barn ett "bra" liv kravs nog lite mer. Vinstpengarna, en halv miljon, later mer an vad det ar, men alltsa... 500.000 kr kommer man inte langt med. Jag tror sakert hon kan suga pa den karamellen i 2-3 ar om hon snalar, men for att hoja lagstanivan for hennes vardagliga levnadstandard kravs det nog att hon skaffar ett mer valbetalt jobb eller en rik karl och av det jag har fatt se av Hanna J sa kan jag nastan fett garantera att hon inte ar kvinnan som besitter den typen av intelligens som kravs for att gora pengar av pengar

Fast vem vet, skenet kan bedra. Starta stadfirma kanske?



Chidde


Monkey in a cage

Ungefar sa kan man beskriva veckans uppdrag i Big Brother, vi tittar pa apor i en bur och det tycker jag inte ar sarskilt underhallande. Deltagarna gor alltsa allt for att ta en finalplats den har veckan och de gor allt for att synas, den ende som jag tycker ar sig sjalv ar Lars. Han ar liksom snuskigt acklig av sin natur, dock har han kvar sina principer om att vara vegan nar det kommer till uppdragen, t ex leka med gradde. Det tycker jag ar starkt :)

Bortsett fran det angar livet pa har i London, kanner lite av en viss harmoni just nu eftersom det kanns som jag har varldens tid efter vinkursen. Fragan ar vad jag ska hitta pa harnast, ska jag fortsatta min franskakurs med Rosetta eller ska jag kanske antligen borja lasa Zlatans biografi? Hrm.... :D

Systematic approach (part II)

Trots att slutprovet pa min vinkurs ar avklarad sa undrar jag fortfarande om jag blev godkand eller inte, om det gar min vag och det verkligen visar sig att turen lag pa min sida, da aker alla vinrelaterade papper, stenciler etc rakt ner i dokumentforstoraren utan att passera ga. Det enda jag kommer spara ar boken, that's it

Bara for att ge er ett litet hum pa vad jag har gatt igenom de senaste manaderna sa ska jag forsoka ge en snabbspolning pa hur man analyserar vin enligt cico cida satabffol och det har ar det som forvantas av den som har ett WSET Advanced certifikat. Totalt finns det 17 steg for att analysera ett vin i ett blindtest, hall i hatten!

APPEARANCE
Claritity - Ar vinet klart eller grumligt?
Intensity - Hur koncentrerad ar kuloren? (pale, medium minus, medium, medium plus, deep?)
Colour - Vilken farg har vinet?

For vitt vin - lemon green, lemon, gold, amber, brown ?
For rott vin - purple, ruby, garnet (dvs orange), tawny, brown

Other observations - som t ex kan vara langa "ben" eller "tarar" nar man snurrar pa glaset

NOSE
Condition - Ar vinet ok? (clean, oxidised, corked)
Intensity - Hur stark ar doften? (light, medium minus, medium, medium plus, pronounced)
Development - Hur utvecklad ar vinet? (youthful, developing, fully developed, past its best)
Aroma - Vilka dofter finns dar? (frukt? krydda? ekfat?)

PALATE
Sweetness - Sotma i vinet (dry, off dry, medium dry, medium sweet, sweet, luscious)
Acidity - Syra i vinet (low, medium minus, medium, medium plus, high)
Tannin - En strav och torr kansla i munnen (low, medium minus, medium, medium plus, high)
Alcohol - Hur stark ar alkoholen? (low, medium minus, medium, medium plus, high)
Body - Fyllighet i vinet (light, medium minus, medium, medium plus, full body)
Flavour intensity - Hur koncentrerad ar smaken? (light, medium minus, medium, medium plus, pronounced)
Flavour characteristics - Vilka smaker finns dar? (frukt? krydda? ekfat?)
Other observations - ex struktur i vinet, balans av smaker, bubblor etc
Length - Hur lange varar vinet i munnen? (short, medium minus, medium, medium plus, long)

Utover ovanstaende 17 steg sa ska man aven redogora om vinets standard och kvalite, om vinet ar redo for att drickas nu eller om det kommer att gynnas med lite lagring, vart vinet kan tankas komma ifran och vilken druva vinet ar framstallt fran, samt en prisbild pa vad det kan kosta i butik

Nagra tips fran forsta intrycket
Bara av att titta pa vinet kan man fa en del hintar, unga viner har en lila ton medans lagrade viner har en orange ton och djupa farger kan ge hintar om ett tungt vin nar det kommer till rodviner. Langa ben och tarar kan vara ett tecken pa hog alkohol eller sockerhalt

Pa doften
Forst och framst for att konstatera om vinet ar i ett gott skick. Vanligaste felen ar oxiderat vin (nar vinet t ex har varit oppet for lange) eller korkat (lukt av mogel, blot kartong, gammal garderob) Aven reduction ar vanligt, men sa langt in pa detaljer behover vi inte ga.

Nar det galler rodvin bor man helst kunna redogora om dofterna tillhor roda bar (ex korsbar, hallon, jordgubbar), svarta bar (bjornbar, svarta vinbar etc), kryddor (vanilj, kanel, nejlikor) eller torkade frukter (russin, dates, prunes)

Vita viner vill man kunna hitta antingen friska citrusdofter (lime, grapefrukt, citron, grona applen), tropiska dofter (ananas, mango) eller stenfrukter (nektariner, persikor) och aven ekfatskaraktar som vanilj och diverse kryddor

Pa smaken
Torrt eller sott?
Syran i vinet ger en viktig hint, det ger ett hum om vart vinet kan komma ifran. T ex i ett vinland med kyligt klimat kan ett vin ha hog syra, i ett varmare vinland har druvorna lagre syra. Jamfor ett gront apple och ett rott apple, salivproduktionen kanns annorlunda nar man ater ett gront apple eller hur?
Aven tanniner ar en viktig faktor, hoga tanniner kan vara tecken pa ungt vin eller druvtypiskt och viner med hoga tanniner lampar sig for lagring. Det ger en torr munkansla, lite som att dricka starkt te
Pa smaken kan man aven avgora om det ar ett latt vin med milda smaker eller om det ar ett tungt och kryddigt vin

Slutbedomning
Slutligen lagger man ihop ett plus ett och bockar av efterhand med hjalp av diverse uteslutningsmetoder. T ex ar den roda druvan Pinot Noir kanda for att ge tunna och ratt sa genomskinliga rodviner, har man da ett sadant framfor sig sa kan man utesluta ratt sa manga andra druvor och vinlander

Notera att det har blogginlagget ligger pa en absolut amator- och hobbyniva, sa allt jag har kladdat ner behover inte nodvandigtvis vara fullt korrekt

Tack och adjo, happy drinking! :)



Plumpton college forra aret da jag tog WSET Intermediate certifikatet, med min foredetta hastsvans och allt :)

Ska det ga at helvete sa ska det ske i forsta klass

Den senaste veckan har det varit brollopsvecka i BB-huset. Personligen ar jag inte sa mycket for giftermal, eller snarare: Jag hade matt bra oavsett, vara loften sinsemellan kanns viktigare an det som kommer att sta pa pappret. Salange karleksbanden mellan oss ar starka sa hade jag varit mer an nojd om det sa hade varit sa simpelt som ett relationsstatusbyte pa Facebook

Daremot har jag alltid sagt: Om min annu icke existerande flickvan tycker att det ar viktigt med giftermal, da ar det mitt jobb som pojkvan/fastman att ge henne ett brakbrollop som hon sent kommer att glomma och allt som hor till och darmed basta.

Mayfair i London ar ett omrade dar manga kanda designers haller hus, jag gar forbi en mycket speciell butik varje dag nar jag gar till jobbet. Den har designern har namligen inriktat sig pa just brollopsklanningar, snacka om att nischa sig



Har har jag litet exempel pa hur en klanning kan se ut, hon har haft manga finare modeller pa skyltfonstret tidigare men nu knappte jag bara forsta basta bild.
Butiken holl sondagsstangt idag nar jag gick forbi och man kan ju undra varfor man maste falla ner galler for en lokig butik som saljer brollopsklanningar? Nu ar det sahar att allt ar relativt, men jag skulle tippa pa att en klanning i mellanklassen landar runt en £4-5000 medans en lite dyrare variant kan kosta £7-8000 och uppat

Mina damer och herrar, say hello to Vera Wang :)


I vanlig ordning

Nu ar man aterigen installerad i sitt vardagsliv efter lite semester, lite forvirrad pa jobbet dock men det hor till.

Igar blandade jag ihop lite namn pa kollegor, sant som hander. Samtidigt kan man ju undra hur viktig skillnaden ar mellan t ex Lauren och Laura. Blandar man daremot ihop en White Lady och en Margarita, da kan det bli ett jakla liv :)

Har aven catchat upp lite i Big Brother-huset, det har minsann hant en jakla massa pa sistone. Jag tycker att Annica ar en jakla mes som forlater Marcelo gang pa gang for sina handlingar, samtidigt ar hon ju kar sa ptja... vad ska man skylla det har pa? Karleken ar blind?

Sen har jag insett att Hanna J ar lite psycho, pa det viset att hon verkligen inte har nat annat for sig an att stada stada stada och bland ett gang i early och mid-20's sa kan jag forsta att de andra irriterar sig pa henne, man har bara en mor har i livet och alla som forsoker vara ens extramorsa stor man sig pa

Varfor gar hon runt naken hela tiden? Fattar hon inte att hon ar med i svensk tv och inte ar hemma, det kanns lite provocerande pa nat vis aven om jag gillar brost



Chidde

Pa brittisk mark

Hemma fran Turkiet, aterkommer med en liten update nar jag far en lucka!
Hoppas ni har haft en bra vecka :)



Chidde

Systematic approach

Sadarja, dags att lagga sig efter en somnlos natt fullt upp med plugg. Det maste ju brinna lite i knutarna for att det ska handa grejer, jag tror jag klarade teoridelen ratt hyfsat... den kandes latt aven om man inte bor ta ut nat i forskott, nu ar det bara att vanta pa slutresultatet i tva manader innan vi far besked

Dock var det lite irriterande att jag prickade fel vin pa de tva blindtesterna vi fick, mitt rad till er som funderar pa att ga pa en vinutbildning: Lita pa ditt forsta intryck!!

Jag hade ratt fran borjan och valde att (idiotiskt nog) overanalysera bada vinerna, det ar drygt 15 steg man gar igenom nar man analyserar ett vin och bade det vita och det roda vinet plockade jag redan pa fargen och pa nosen, men i slutandan var det andra saker som forvirrade litegrann, men men... pricka ratt vin ar bara vart 2 poang anda, det viktiga ar att det andra stammer, vilket jag inte alls var saker pa sa det ar alltsa en 50-50 situation

Men men, hjalper inte att tanka mer pa det nu... kuggar jag sa kuggar jag, shit happens. Lat oss iallafall halla tummarna, nu tar jag semester och drar till Turkiet.

HEJSVEJ!



Chidde


Vips så var det dags!

I lordags hade jag aterigen planerat att stanna inne for att plugga infor slutprovet pa vinutbildningen nu som har pagatt i drygt 4 manader, det gick sadar da U helt overraskande dok upp pa jobbet tidigare i veckan och vi bestamde da att vi skulle ut och ata nanstans pa lordagen. Jag hade raknat med en tidig hemgang, vilket jag lyckades med... kom hem kl 22, problemet var att jag gick och la mig direkt :)

Eftersom U ar lite av ett fan av Gordon Ramsays desserter sa var det ratt passande att ta med henne till York & Albany dar jag en gang i tiden notte mina skor. Skitkul att traffa pa lite gamla kollegor som fortfarande jobbar kvar och sa men bortsett fran det var maten lite halvdan da Y&A har genomgatt en stor forandring sen Angela Hartnett valde att ga sin egen riktning. Lite synd, Y&A var ett litet gem i Camden

Det kunde ha slutat dar, men som pricken over i:et hittade U ett harstra i hennes efterratt, och nar vi bad om notan sa fick vi vanta tvasiffrigt i antal minuter innan nagon kom och tog emot betalningen. Inte alls imponerad av ett stalle med tva AA-rosetter

I vilket fall som helst, nu sitter jag har 04:45 lokal tid dagen innan och forsoker trycka in sa mycket information om vin sa mojligt for att jag ska klara provet om blott 4 timmar. Jag hade inte tankt sova inatt, kokade nyss en kanna kaffe och satte mig har da ogonlocken borjade kannas tunga. Insag nyss att jag har en jakla massa kapitel om vinlander, vinproduktion och odlingsmetoder kvar att ga igenom... puh?!?!

Aterkommer senare idag och berattar om hur det gick, det ska bli spannade



Chidde

RSS 2.0